на живо

4000 евро и къща: Търсят се футболисти за трета дивизия

Саудитска Арабия вече не таргетира само големи звезди за много пари

"Търсят се футболисти за трета дивизия на Саудитска Арабия. Заплата: между 3000 и 4000 евро. Къща." Така започва една от най-странните обяви за работа. Тя идва от страна, която прави колосални инвестиции в опит да промени географията на най-популярната игра.

Въпреки че първоначалната цел беше да бъдат привлечени топ звезди в залеза на техните кариери (Кристиано Роналдо е нетипичен случай предвид головата му сметка през 2023 г.), сега очевидно навлизаме във втората фаза.

Офертата, която се появи в платформата FutbolJobs, ясно разкрива намерението на Саудитска Арабия да премоделира цялата структура на своята футболна система и да създаде солидна база с играчи от Европа. Разбира се, основен инструмент остават парите. Но те вече няма да се предлагат само на големите имена.

Анализ по темата прави Валентин Ботела Никола - главен изпълнителен директор на FutbolJobs. Платформата, създадена през 2013 г., свързва директно работодатели и служители в света на футбола.

"Вече няколко месеца получаваме много оферти от Саудитска Арабия. От всички категории и нива. Обявата за трета дивизия се появи за първи път през юни. Получихме лавина от реакции. В този момент разбрахме, че този пазар вече е реалност. Вече не се търсят само звезди."

В офертата фигурират не само заплата и наемът на къща. Там са посочени и предпочитаните позиции - нападател, ляво крило, дясно крило, креативен халф, дефанзивен халф и централен защитник. Вратарите са изключени.

За сравнение - в испанската трета дивизия максималната предвидена заплата е 2916 евро на месец, но в действителност сумите са значително по-ниски.

Никола подчертава, че неговата платформа не представлява клубове или играчи, нито прибира процент от трансферите. "Приходите ни идват от нашите абонати - над 3000 от цял свят. Даваме възможност за директен контакт дори и без наличие на мениджъри."

Най-примамливата оферта в историята на FutbolJobs отново е от Саудитска Арабия. Тя е на стойност 5 милиона евро и е за цял треньорски екип. Изчезва внезапно, без да е ясно дали в крайна сметка търсенето е било удовлетворено.