на живо

6666 минути: Кой футболист е постоянно на терена?

Натоварването се увеличава, здравето е под риск, алармира ФИФПро

Натоварването на играчите и огромният брой мачове са сред най-сериозните проблеми в съвременния футбол. Особено в турнирите на най-високо ниво, където всяка секунда предлага изключителна интензивност.

Можете ли да си представите какво е да прекараш 6666 минути на терена в рамките на една календарна година? Това е статистиката на капитана на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш в периода 15 септември 2022 - 15 септември 2023 година.

29-годишният португалски халф е участвал в 72 мача с екипите на "червените дяволи" и националния отбор на своята страна, изчислява световният съюз на футболистите (ФИФПро). А от края на Мондиал 2018 в Русия Фернандеш е би на терена в 29 486 минути. Айтана Бонмати от Барселона е на първа позиция при жените с 242 изиграни двубоя след юли 2018 г.

"Интензивното натоварване остава един от най-важните проблеми за футболистите в турнирите на най-високо ниво. Календарът продължава да се разширява и няма достатъчно предпазни мерки за защита на здравето, благополучието и дълголетието в спорта на играчите", заяви председателят на ФИФПро Давид Агансо през септември.