на живо

Бивш германски национал: Живея трудно със социалната помощ от 1136 евро

Понякога ми остават само 2 евро, разказва двукратният световен вицешампион

Ако си спомняте отбора на Германия от 80-те години, то със сигурност помните Айке Имел. Вратарят бе част от Бундестима, който спечели сребърните медали на световните първенства през 1982 и 1986 г. Той игра в Борусия Дортмунд, Щутгарт и Манчестър Сити.

Това звучи като добра кариера, след която можеш спокойно да посрещнеш старините си. Но Айке греши! Много сериозно! И предимно финансово!

Днес той едвам свързва двата края, обявил е два пъти фалит и получава социални помощи от 1136 евро на месец.

63-годишният бивш футболист живее в общинско жилище в родния си Щаталендорф. 

"573 евро отиват за наем и ми остават 563 евро за други разходи. Истинска битка е да свържа двата края. В банковата си сметка имам само 2 евро!", оплаква се той пред "Стат 1".

"Всички мебели в апартамента ми ги даде приятел. Той държи ресторант и ми позволява да взимам безплатно храна", добавя Имел.

Вратарят обяви фалит първо през 2008, а след това и през 2015 г. 

"Като футболист не съм се притеснявал за пари. Живеех си живота. Плащал съм сметки за телефон от по 10 000 евро. Една Коледа купих на тогавашната ми приятелка дрехи за 26 000 евро. Купих си къща за повече от милион. В един момент обаче съдебните изпълнители почукаха на вратата ми", разказва Имел.

Тогава му съобщават, че здравните му осигуровки са прекъснати, а той дължи 935 000 евро данъци! При втория му фалит властите едвам го откриват, тъй като няма адрес и се скита по улиците на Дортмунд.

"Направих неща, които нормалните хора не правят. Не мислех за бъдещето си и със сигурност финансите не са ми силна страна", е заключението на бившият национал.