на живо

Чеферин скочи на Барселона заради плащанията към съдия

Една от най-сериозните ситуации, които съм виждал, каза президентът на ФИФА

Александър Чеферин скочи на Барселона заради скандала с плащанията към бившия вицепрезидент на испанския съдийски комитет Хосе Мария Енрикес Негрейра!

Шефът на ФИФА определи ситуацията като една от най-сериозните, които някога е виждал във футбола.

Испанската прокуратура вече повдигна обвинения срещу Барселона като юридическо лице, срещу бившите президенти на клуба Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и срещу Негрейра и други. Те са заподозрени в корупция.

Разследващите считат, че между 2001 и 2018 г. Енрикес Негрейра е получил около 7 млн. евро за консултации към Барселона, свързани с реферите.

"Не мога да отговоря директно на този въпрос по две причини. Първо - защото имаме независима дисциплинарна комисия. И второ - защото не съм се занимавал с детайлите по случая. Мога обаче да кажа информирано, че ситуацията е изключително сериозна.", коментира Чеферин пред словенския в-к "Екипа".

Снимка: Getty Images

УЕФА обяви преди 10 дни, че стартира щателно разследване заради съмнения, че от Барселона са нарушили правната рамка на европейската футболна централа.

Чеферин ще се бори за нов мандат съвсем скоро, като един от козовете му е спирането на проекта "Суперлига", който разбуни духовете. Словенецът вярва, че въведените от него бъдещи промени във формата на Шампионската лига също ще бъдат популярни, защото ще направят плейофната фаза по-интересна.