на живо

Червен картон за теб, но кръгъл (ВИДЕО)

Магията на ФА Къп и не само

Късно снощи арбитърът Тони Харингтън изненада футболисти, фенове и зрители, след като показа директен червен картон на Жоао Гомес от Уулвърхемптън още в 8' на двубоя с друг елитен тим - Брентфорд, от третия кръг на ФА Къп.

Изгонването на бразилеца не изненада никого, но не можем да кажем същото за... кръглата форма на картона.

"Чакайте малко. Кръгъл картон?", "Какво, за Бога, е това?", "Какво се случва?" и "За първи път виждам такова нещо", бяха част от коментарите на шокирани запалянковци в социалната мрежа Twitter (X).

Кръглите и овални картони всъщност не са новост. Използват се, за да помогнат на играчите, които не могат да различават цветовете.

С тях съдиите избягват и неловката ситуация при изваждането на грешния картон.

Потребител в Reddit, под псевдонима 1025Traveller, пък обяснява, че кръглите картони са запазена марка и за южноафриканския ръгби рефер Андре Уотсън.

"Засякохме се на гара в Сидни. Попита ме за следващия влак и аз му отговорих, че съдиите би трябвало да знаят всичко. Засмя се. Качихме се на влака и си поговорихме. Разказа ми как веднъж сбъркал жълтия картон с червен и оттогава вторият при него винаги е с кръгла форма.", пише той.

По-възрастните футболни фенове може би помнят и рефера Юрая Рени - бивш съдия от Висшата лига, който използваше често картони с необичайна форма.

Магията на ФА Къп донесе кръгъл червен картон и през миналия сезон. Тогава такъв извади Дийн Уайтстоун по време на мача между Шефийлд Юнайтед и култовия Рексъм, чиито съсобственици са холивудските звезди Райън Рейнолдс и Роб МакЕлъни.