на живо

Емир Кустурица: Чудесно е, че Сърбия ще играе с Русия

В Европа е пълно с русофоби, но скоро всичко ще си дойде на мястото

Ембематичният режисьор Емир Кустурица се озова в центъра на вниманието преди футболния двубой между Русия и Сърбия. Приятелската среща ще се играе на 21 март на стадион "Динамо" в Москва. И ще бъде първи мач за руснаците срещу отбор от Европа след началото на войната в Украйна.

Делегация на Руския футболен съюз посети Белград във връзка със сблъсъка и се срещна с Кустурица. Режисьорът получи фланелка на националния отбор с номер 70 (по повод предстоящия си юбилей).

"Струва ми се много важно, че Сърбия ще играе в Москва. Мисля, че нашият президент работи по въпроса. В Европа това не е възможно, сега там има много русофоби. Мисля, че всичко ще се оправи скоро. До края на годината. И нещата ще се променят. Достоевски, Булгаков и Тургенев отново ще бъдат добри автори. Мисля, че вашите писатели са основата на руската култура. Също като православието", коментира пред руски журналисти режисьорът на "Аризонска мечта", "Ъндърграунд" и "Черна котка, бял котарак".

"Футболът - това е отбор и приятелство. Учи те да изпълняваш своята функция в екипа и да общуваш. Затова и немците винаги печелят. Те са като... китайците. Въобще, това е много интересно. Тази теория може да бъде доказана върху германците, но не и върху китайците."

Кустурица, който засне документален филм за покойния Диего Марадона, говори и за срещите си с аржентинския гений. "Започнал е от нищото. И е последният от своя вид. Съчетаваше най-хубавото и най-лошото. Не беше ангел, а човек от улицата. Никой не може да танцува с топката както него. Отнасяше се с нея така, както мъж се отнася с жена. Той е като малък Буда."