на живо

Феновете на Арсенал зоват: Той трябва да е на трибуните, а не в руски затвор

"Артилеристите" искат Евън Грешкович да излезе на свобода

Два пъти през сезон 2023/2024 феновете на английския Арсенал издигаха транспарант с призив за освобождаване на затворник. Посланието е кратко "#ОсвободетеЕвън" и е отправено към... Русия. 

Става дума за Евън Грешкович, който от година лежи в ужасяващия затвор "Лефортово" в Москва. Той е обвинен в шпионаж и опит да получи военни тайни. За подобни престъпления присъдата в Русия е 20 години лишаване от свобода. Само че Грешкович дори не знае на коя дата ще се реши съдбата му. 

Той има право на 1 час извън килията на денонощие, както и на размяна на писма. Американецът пише често до родителите си, а те му разказват за външния свят и за инициативите на феновете на Арсенал, които искат свободата му.

"Плакатите са само малък жест. Евън си вършеше работата и не трябваше да преминава през този ад. Като негови приятели от агитката, искаме по този начин историята му да не бъде забравена", разказва един от феновете на Арсенал, издигнал плаката - Андрю Алън. 

Грешкович е американец по паспорт. Той работи за "Уолстрийт Джърнъл" и е първият чуждестранен журналист, обявен в шпионаж и задържан в Русия след края на Студената война. 

Според семейството му, любовта към футбола на Евън датира от ранна детска възраст, когато се е възхищавал на Пеле, а след това негов любимец е бил Тиери Анри - звездата на Арсенал. 

Парадоксално е, че Грешкович всъщност е с руски произход. Родителите му Елла и Михаил са отгледали него и дъщеря си Даниела в двуезична среда, като и двамата говорят руски. Евън дори е живял дълго време в Москва преди да се премести в Лондон през януари 2022 г. - месец преди началото на войната в Украйна. 

През март 2023 г. Грешкович заминал на работна визита в Русия, а на 29 март е арестуван в заведение близо до Екатеринбург. С качулка на главата той е закаран в "Лефортово" - един от най-страшните затвори в Русия. Там са лежали Александър Солженицин заради написването на "Архипелаг Гулаг", агентът на ФСБ Александър Литвиненко, обвинен в превишаване на правомощията си, Сергей Скрипал, който по-късно беше отровен с веществото "Новичок" и покойният Алексей Навални. 

Президентът на САЩ Джо Байдън вече поиска Евън да бъде освободен, но от руска страна получи отговор, че е възможна само размяна на осъдени престъпници.