на живо

Газа: Аз съм тъжен, бездомен пияница

Вземах кокаин от тоалетната чиния, но ще се предам чак когато съм в дървена кутия

Газа: Аз съм тъжен, бездомен пияница

Пол Гаскойн е бездомен и отново посещава сбирките на Анонимните алкохолици. Някогашният футболен гений, който от десетилетия се бори със своята пристрастеност, говори откровено за своята битка и проблемен живот.

Газа разкрива в интервю за подкаста High Performance, че живее в стая в дома на своята мениджърка Кейти Дейвис в Пул на южното крайбрежие на Англия. "Преди бях щастлив пияница. Сега вече не съм. Аз съм тъжен пияница. Не излизам, а си пoркам вкъщи", споделя бившата звезда на Нюкасъл, Тотнъм, Лацио и Рейнджърс.

"Хората познават Пол Гаскойн, но Газа никой не го познава. Дори аз понякога. Прекарах много години в униние, когато си направих операция на връзките, а след това и капачката на коляното, пропуснах четири години футбол. Щях да имам 100 мача за Англия. Опитвам се да не се принизявам, защото светът и без това е достатъчно принизен. А когато съм наистина потиснат, тогава взимам едно питие, за да се развеселя", продължава Гаскойн, който има 57 двубоя за националния отбор.

"Не мисля, че съм разочаровал някой от мениджърите, играчите или феновете. Ако има някой, когото съм разочаровал, това съм бил аз. Но по-скоро по отношение на пиенето, когато приключих с играта".

Битката на Гаскойн с алкохола доведе и до поредица от арести - за нарушаване на обществения ред и за шофиране в нетрезво състояние. Бившата суперзвезда признава, че вече почти не гледа футбол заради това колко много му липсва.

"Ако искам да си влоша деня, трябва само да отида в кръчмата. Ако искам да е добър ден, вадя въдицата и отивам на риболов. Не е проблемът в пиенето, а след това. Като си погледна телефона след това и видя 30 съобщения или пропуснати обаждания, знам, че съм в беда. Но всичко е наред. Миналата година не беше блестяща, няколко месеца не бях на себе си".

Гаскойн опитва отново да посещава редовно сбирките на Анонимните алкохолици. Сега, вместо да прекалява с алкохола, Гаскойн пие кафе в изобилие. Бившият футболист признава по време на интервюто, че често изпива шест кафета до 10 сутринта и общо около 15 пакетчета мока на ден.

"Наистина е лесно, просто се опитвам да се държа настрана от местата. Ако пия нещо, то е, защото го искам, а не поради някаква конкретна причина. Не обвинявам никого сега, но когато пиех, обвинявах много хора. След като отидох на първите няколко срещи на Анонимните алкохолици, направих 12-те стъпки и една от стъпките беше да се срещнеш с човека, когото обвиняваш, и да му се извиниш.

Английската легенда разкри как веднъж се е извинил на собственик на магазин, след като е откраднал шоколадово блокче. Продавачът казал на Гаскойн, че камерите за видеонаблюдение на магазина са го заснели, но той решил да не прави нищо по въпроса, защото това бил "той".

Мениджърката му Кейти Дейвис, която не държи никакъв алкохол в къщата си, разкрива, че някои хора понякога оставят бутилки с джин на прага на дома й и чакат Гаскойн несъзнателно да вдигне бутилката, за да го снимат с нея.

"През какво преминах - през затвора и рехабилитацията, през взимането на кокаин от тоалетните чинии, а след това ме помолиха да бъда посланик на моята страна, не знаех дали да се смея, или да плача. Когато съм на тези места, почти не говоря за футбол, а по-скоро за лудите неща, които съм вършил. Трябва да започна направо и да ги накарам да се смеят."

Няколко пъти съм плакал там. Липсва ти това в събота, когато забавляваш хората. Получавах такова удоволствие от това и то ти липсва. Пазя много неща в себе си, неща, които се страхувам да споделя с хората. Дадох почти един милион паунда на 10 различни благотворителни организации и им се обадих, за да запазят мълчание. Никога не съм се отказвал. Мисля, че ще се предам, когато съм в дървена кутия. Освен това ще продължа да се боря", завършва емоционално Газа.