на живо

Година по-късно: Какви са последиците от световното в Катар върху футболистите?

По-кратки кариери и отказ от националните отбори

Година по-късно: Какви са последиците от световното в Катар върху футболистите?
 

Футболистите, играли на световното първенство се възстановяват средно 8 дни повече след контузия в сравнение с тези, които не са били в Катар.

Според доклад на застрахователна група Howden звездите от декември 2022 г., прекарват средно по 8 дни повече във възстановяване след контузии.

Планетарната надпревара, която се проведе по средата на сезона, е довела до голям скок във времето, прекарано във възстановяване, както и до големи разходи за клубовете – увеличение от 30% за Топ 5 първенствата в Европа или 132 милиона паунда в сравнение със сезон 2021/22.

В края на октомври стана ясно, че Мондиал 2034, който ще бъде проведен в Саудитска Арабия, отново ще се играе по време на "европейската зима", прекъсвайки клубните сезони.

Снимка: Reuters

Докладът прави паралел с Катар 2022, показвайки последиците върху физическото и психическото здраве на футболистите, както и тези върху техните клубове.

Около 44% от играчите изпитват повече физическа умора, 23% от тях - и психическа, а 53% са по-предразположени към контузии, според FIFPRO.

Заради периода, в който се проведе шампионата - декември 2022 г., спортистите са прекарали по-малко време в подготовка преди старта на Мондиала, както и се завърнаха в клубовете си веднага след края му.

Заради плътния график, футболистите ги очакват по-кратки кариери, както и отказ за игра в националните отбори, какъвто е и случаят с Рафаел Варан. Той напусна първия тим на Франция именно след края на Мондиал 2022.

"Календарът е повече от препълнен, футболистите са преуморени и ще става още по-зле", е мнението на защитника на Манчестър Юнайтед.

49 футболисти от Висшата лига не са играли веднага след Катар 2022, 46 в Бундеслигата, 18 в Ла Лига и 12 в Серия А. И всичките заради контузии...

Автор: София Николова