на живо

Град на чудесата за $1 трилион иска Мондиал 2034

Саудитска Арабия ухажва страните от третия свят

Саудитска Арабия стартира кандидатурата си за световното първенство по футбол през 2034 г. Тя включва нов град на бъдещето за 1 трилион долара.

Мегаполисът Неом беше анонсиран от престолонаследника принц Мохамед бин Салман през 2017 г. като част от Визия 2030 на страната. Целта е строителството му да завърши до края на десетилетието.

В проекта са предвидени плаващ индустриален център и пристанищен град. Както и ски курорт, наречен Троена, който вече е избран за домакин на Зимните азиатски игри през 2029 г.

Ще бъде построено летище, както и Линията: огледална мегаструктура с дължина 200 километра, височина 500 метра и ширина 200 метра. Тя ще свързва Неом, разположен близо до Червено море, с останалата част от кралството.

Властта в Саудитска Арабия вече търсят подкрепата на висши фигури в европейския футбол, съобщава The Times. Страната се надява да организира турнира през лятото на стадиони, разположени на голяма надморска височина. Не е изключен и зимен мондиал по подобие на Катар 2022.

Кандидатурата обаче вероятно ще бъде посрещната негативно от европейските държави заради човешките права в Саудитска Арабия. Затова страната вече насочва вниманието си към членките на ФИФА от Африка, Океания и Южна Америка.