на живо

Гръмна скандал преди Танзания - България

Мачът е в петък от 15 часа в столицата на Азербайджан

Скандал в танзанийския футбол преди мача с България от дебютното издание на FIFA World Series. Двата най-големи местни клубове - Йънг Африканс и Симба - влязоха в конфликт с федерацията.

Грандовете от Дар ес Салаам се класираха за четвъртфиналите в Шампионската лига на Африка. Заради предстоящите важни сблъсъци клубовете са поискали техни футболисти да не бъдат викани за контролните мачове.

По информация на най-голямото местно издание The Citizen двата отбора, по-известни на континента като Янга и Симба, така и не са пратили официална молба за подобен вариант. И така танзанийците потеглят към Азербайджан с пълен състав, включително и футболисти на двата отбора - общо девет на брой: Абутуалиб Мшери, Бакари Муамнето, Ибрахим Хамад, Мудатир Яхия и Клеман Мзизе от Симба, както и Айши Манула, Мохамед Хюсейн, по-известен като Чабалала, Кенеди Джума и Кибу Денис от Йънг Африканс.

Съперник на Симба в четвъртфиналите е Мамелъди Съндаунс от Южна Африка, а на Янга - Ал Ахли от Египет, рекордьор по титли и настоящ шампион в турнира. Двата тима домакинстват в поредни дни - на 29 и 30 март на стадион "Бенджамин Мкапа", 60-хилядно съоръжение в Дар. Йънг Африканс има най-много титли в танзанийското първенство - 29, докато Симба е с 23.

Временният селекционер на страната Хемед Сюлейман е повикал и редица танзанийци, играещи в чужбина - Куеси Кауауа (Сирианска, Швеция), Новатус Дисмас (Шахтьор (Донецк), Украйна), Миано Данило (Вийена, Испания), Хаджи Многа (Алдършот, Англия), Морис Абрахам (РФК Нови Сад, Сърбия), Химид Мао (Талаеа Ел Гаиш, Египет), Тарин Алархия (Уелдстоун, Англия), Симон Мсува (Ал Нажма, Саудитска Арабия), Бен Старки (Илкестън Таун, Англия), както и Чарлз Ммомбуа (Макартър, Австралия).

Впечатление обаче прави отсъствието на капитанът Мбуана Али Самата, който е съотборник на Кирил Десподов в ПАОК. Бившият футболист на Астън Вила има 79 мача и 22 гола за страната.

Мачът между България и Танзания ще се играе в азербайджанската столица Баку. Срещата е от 15 часа в петък.