на живо

Хърватски звезди отпразнували бронза с... фашистка песен (ВИДЕО)

Деян Ловрен и Марсело Брозович дори се преструват, че стрелят с пистолет

Двама хърватски национали отпразнували бронза от световното първенство в Катар с фашистка песен. Деян Ловрен и Марсело Брозович са били заснети по време на изпълнението си, съобщава вестник "Екип", позовавайки се на пост в Туитър на босненския архитект Смайо Бешо.

Бившият защитник на "Ливърпул" и халфът на "Интер" подхващат парче на хърватина Марко Перкович, който е воювал за независимостта на страната (1991-1995) и е познат с екстремистките си възгледи.

На припева при думите "готови за родината" двамата футболисти се преструват, че стрелят с пистолет - жест, популярен сред хърватското фашистко движение "усташи", който след това е бил възприет от паравоенни крайно десни движения по време на войната за независимост. Този поздрав е забранен от закона и е считан от Конституционния съд в Хърватия за престъпление към обществения ред, като и насаждащ омраза.

През 2013 г. хърватският защитник Йосип Шимунич бе глобен и наказан да не играе 10 мача заради фашисткия възглас "Готов за родината" при тържествата за класирането на националния отбор за световното първенство през 2014 г.

Тагове:

@