на живо

Херо: Футболът ни ще буксува, докато школите са като касички

Работят, за да изкарват пари от деца и родители, възмущава се специалистът

 

Футболът ни ще буксува още дълги години, ако не променим работата с децата и юношите. Това заяви навръх 65-ия си рожден ден един от големите български треньори - Димитър Димитров-Херо, който даде обширно интервю за "24 часа".

Според него школите работят като касички. Треньорите пък са се превърнали в аниматори. Така в крайна сметка клубовете се ориентират към чужденци поради липсата на качествени български играчи.

"Откъде да дойдат? Школите работят, за да изкарват пари от децата и техните родители. Те са едни касички. Взимат децата, тренират ги, независимо дали имат качествата и перспектива да се развият. Важното е да върви бизнесът."

"Да не говорим, че на много места тренировките се провеждат на спортни бази, които са далеч от нормалното. Треньорите са неподготвени, почти без квалификация. Превърнали са се в аниматори. Хайде, нека си говорим истината в очите! Не променим ли тотално работата с децата и юношите, ще буксуваме още много години.", каза Димитров.

"Нямаме лобита и мощни мениджъри. Твърдя, че имаме добри треньори, но някой трябва да ни изведе на правилната писта. Пробием ли веднъж, процесът може да продължи дълго. Това важи най-вече за новата вълна, без да отписвам опитните.", коментира Херо.

Димитров има богата треньорска визитка - Нефтохимик, Литекс, Велбъжд, Левски, Локомотив Пловдив, Нафтекс, Ал Насър, Черноморец, Амкар, Ал Кадисия, Иртиш, Лудогорец, Берое, Арда и Спартак Варна. Той е трикратен шампион на България.

"Във всяка професия има възходи и спадове. И аз не съм изключение. Да се надявам, че позитивната енергия около мен надделява. По стечение на обстоятелствата в момента съм си у дома и имам шанса да се радвам на семейството и внуците. Сега наваксвам пропуснатото от минали години, в които съм бил на работа или в чужбина, или у нас, но извън родния Бургас."

"Длъжник съм на съпругата си, която положи толкова усилия и грижи, за да имаме възпитани деца и внуци.", сподели Херо и увери, че ще поднови треньорската си кариера.

"Грешат онези, които ме поставят в урната на приключилите. Не, не, Херо не е казал последната си дума. Тя предстои, колкото и нескромно да звучи. Очаквайте ме край тъчлинията, малко по-спокоен, но със същата жажда и хъс за победи."

"Виждате какви чудеса продължава да прави Карло Анчелоти,който на 10 юни ще стане също на 65 години. Значи, че не сме за изхвърляне, напротив! И сега имам оферти от България и Казахстан, но в момента първо трябва да се възстановя от подмяната на колянната става. Сега, куцукайки, едва ли е удачно да върша работата си, както трябва. Компромиси в това отношение не правя."