на живо

Мъск само се шегувал: няма да купува "Юнайтед"

Първият му туит предизвика сериозен отзвук във футболния свят

Броени часове след публикацията си в социалната мрежа Twitter, в която обяви, че ще купува английския гранд "Манчестър Юнайтед", милиардерът Илон Мъск написа нов коментар, с който се отрече от думите си и заяви, че това е било просто шега!
 
Първият му туит (Купувам Манчестър Юнайтед, не ми благодарете!) предизвика сериозен отзвук във футболния свят и ентусиазира феновете на "червените дяволи".
 
Снимка: Reuters
На въпрос от профила "Tesla Owners Silicon Valley", който гласеше: "Сериозен ли си?", 51-годишният Илон Мъск отговори така: "Не, това е просто шега. Няма да купувам нито един спортен отбор".
 
В момента собственици на клуба от Манчестър са семейство Глейзър от САЩ. Американският бизнесмен Малкълм Глейзър (1928-2014 г.) купува поетапно акции на "червените дяволи" от 2003 г. насам, след като от 1990 г. те са в свободно обращение. До октомври 2004 г. той притежава повече от 30% от акциите на клуба, а през май следващата година успява да придобие контролния пакет акции. След това Глейзър увеличава дяловото си участие до 75%, което му позволява да промени статута на клуба от акционерно дружество в частно дружество и да извади акциите от обръщение.
 
Снимка: Getty Images
Впоследствие Глейзър придобива пълен контрол над клуба, коeто му струва около 1,47 млрд. долара. През 2006 г. той включва децата си в управлението на "Манчестър Юнайтед" - понастоящем синовете му Джоел и Абрахам са съпредседатели на борда на директорите на клуба. Поемането на контрола над "Манчестър Юнайтед" от страна на семейство Глейзър предизвика остри критики от страна на феновете, които все по-активно настояват клубът да бъде продаден на друг собственик.