на живо

"Или ще спиш с мен, или ще кажа на всички, че си лесбийка"

И ние се оплаквахме, но никой не ни обръщаше внимание, разказват сестрите Парехо

"Или ще спиш с мен, или ще кажа на всички, че си лесбийка"
 

"Или ще спиш с мен, или ще кажа на всички, че си лесбийка", ми каза президентът на един клуб. Предпочитам да бъда лесбийка и хората да знаят това, отколкото да спя с теб", отговорих аз".

Анхелес Парехо е автор на първия гол за Испания в международен турнир (Евро 1997) и през своите 20 години в елита тя е играла в Сабадел, Торино, Рома, Реджина и други. Има 18 мача за Ла Фурия.

Тя си спомня, че на осемгодишна възраст е оставила куклата на сестра си близначка (Изабел, която по-късно ще направи кариера с нея) и е отишла да рита с братята си на паркинга зад къщата.

Родителите й я подкрепят безрезервно. Записва се във футболно училище в Терраса и оттам - в Сабадел.

По-късно президентът на Торино забелязва двете сестри и не се спира пред нищо преди да подпише с тях за 300 000 песети.

"Да играя за националния отбор беше мечта, която сбъднах благодарение на семейството си. Баща ми наистина харесваше футбола, а майка ми просто ни виждаше щастливи", разказва Парехо пред Marca. Тя е част от отбора на Испания, който достигна полуфиналите на Евро 1997 г., вкара три гола (срещу Франция, Русия и Италия) и e включена в идеалната единайсеторка на шампионата.

"Носихме екипите на мъжете от предходната година. Фланелките бяха огромни, бяха под коленете ми. След този турнир написахме писмо до федерацията, за да протестираме срещу отношението, но никой не ни послуша.

Федерацията не искаше да плаща за пътуванията ни. Чувствахме се дискриминирани, но никой не ни обърна внимание", казва Анхелес.

Кариерата на Изабел е по-кратка, както на клубно, така и на национално ниво. "Когато се разделихме със сестра ми, това беше тежък удар. Дойде момент, в който реших да напусна футбола, защото не беше съвместим с живота, който водех. Работех сутринта (в магазин на "Бенетон") и трябваше да пътувам 220 километра, за да отида и да тренирам с отбор от Втора дивизия", казва тя. Окачва бутонките на пирона през 2005 г.

След като се пенсионират, сестрите Парехо се установяват в Сардиния. В момента Анхелес отговаря за Scuola Calcio Raniero Vaira, а Изабел помага в координацията. И двете следят испанския женски футбол от разстояние. "Когато се върна в Испания за Коледа, искам да гледам мач на Барселона", признава Анхелес. "Не пропускам мач от националния отбор. Наслаждавах се много на световното първенство, защото те играха брилянтно и се оказаха страхотен отбор.

Вярвам, че Испания е фаворит срещу всеки съперник в света в момента. Много се говори за тях заради онази целувката, но е време да оставим това и да ги похвалим за това какви велики футболисти са", заключи Изабел.