на живо

Иран осъди на смърт футболист заради протестите

Световният съюз на играчите призова за отмяна на наказанието

Иранският футболист Амир Наср-Азадани беше осъден на смърт в родината си заради участие в протестите за правата на жените. Световният съюз на играчите (FIFPRO) веднага реагира на новината, призовавайки за отмяна на наказанието.

"FIFPRO е шокирана и отвратена от съобщенията, че професионалният футболист Амир Наср-Азадани е изправен пред екзекуция в Иран, след като е водил кампания за правата на жените и основните свободи в неговата страна. Ние сме солидарни с Амир и призоваваме за незабавна отмяна на наказанието му.", се казва в съобщение от организацията, публикувано в социалните мрежи.

Протестите в Иран не стихват от средата на септември, когато в затвора почина 22-годишната Махса Амини, задържана от моралната полиция за нарушаване на ислямския дрескод. Демонстрациите продължават, а властите в Техеран отговарят със строги наказания.

26-годишният Наср-Азадани е един от много, осъдени на смърт заради публичната си подкрепа към кампанията за правата на жените в страната.

Нас-Азадани е носил екипите само на местни отбори - кариерата му преминава през "Рах Анан" и "Трактор".

Припомняме, че на световното първенство в Катар националите на Иран отказаха да изпеят химна в мача срещу Англия. Тогава играчите и техните семейства получиха заплахи от Техеран.