на живо

Ирански журналисти към американците: Защо играете за расистка държава?

Нова порция провокации преди заредения с политическо напрежение сблъсък

Напрежението преди сблъсъка между САЩ и Иран на световното се покачва с всеки изминал час. Ирански журналисти зададоха куп провокативни въпроси на пресконференцията на американците с участието на селекционера Грег Берхалтер и футболиста Тейлър Адамс.

Двамата трябваше да отговарят за расизъма в родината им, за строгия визов режим спрямо гражданите на Иран и за присъствието на военноморски флот в Персийския залив. Адамс дори беше критикуван заради американското произнасяне на страната - "Айран". Накрая той и треньорът му вероятно са напуснали залата с чувството, че са били подложени на разпит.

Скандалът идва след като американската федерация използва иранското знаме без герба на ислямската република в подкрепа на протестите срещу управляващия режим. В отговор Иран призова ФИФА да изхвърли САЩ от турнира.

Още първият въпрос на пресконференцията зададе насоката по красноречив начин. Репортерът попита Берхалтер какъв процент от населението в САЩ ще бъде щастливо, ако мачът бъде спечелен от Иран. "За нас това е футболен мач срещу добър отбор и нищо повече", неуспешно опита да тушира напрежението треньорът.

Не закъсня и провокацията към Адамс, чийто биологичен баща е афроамериканец. "Правилно ли е да представяш страната, известна с дискриминацията срещу чернокожите?" "Като спортист не трябва ли да поискате от вашето правителство да изтегли флота си от Персийския залив?"

 

Тагове:

@