на живо

Исках да убивам заради татко, но футболът ме спаси

Мотаех се с лоши момчета и мечтаех за вендета, разказва Шамар Никълсън

Исках да убивам заради татко, но футболът ме спаси

Националът на Ямайка Шамар Никълсън е очаквал да умре или да свърши в затвора, докато опитва да отмъсти за убийството на своя баща. Днес обаче той е международна футболна звезда. 

Нападателят вече записа 46 мача за елитния френски Клермон, където е под наем от Спартак Москва. А 26-годишният фен на Арсенал е внимателно следен и от английския Уотфорд. Преди това Никълсън носи екипите на словенския Домжале и белгийския Шарлероа.

Животът на Шамар в родината му не е никак лесен. Баща му Уейн е убит в прословутото гето Тренч Таун в Кингстън.

"Футболът е моят живот. Започнах да играя на 7 - Сеск Фабрегас беше моят идол, тъй като подкрепях Арсенал - разказа футболистът пред So Foot. - Благодарение на футбола успях да избягам от бандите и насилието. Това беше единственият вариант за мен.

Когато баща ми беше убит, бях в най-ниската си точка и напуснах играта. Татко беше моят идол. Единствената ми мисъл беше да отмъстя за убийството му. Мотаех се с лоши момчета и мислех да убивам хора. Дори преди смъртта му бях ходещ проблем, който търсеше нови битки. Лесно можех да се сдобия с пистолет. Близките ми казаха, че или ще умра, или ще свърша в затвора.

Но вместо това поех по разумния път да следвам мечтата си да стана футболист. Започнах с Boys Town в Ямайка, играейки без заплащане. След това отидох в Словения, тъй като мечтата ми беше да играя в Европа. Можех да отида в MLS, но като дете винаги гледах Висшата лига по телевизията.

Началото в Словения беше трудно. Връщах се в хотела си след тренировка и плачех. Семейството ми ме спря да правя глупави неща. Роднините спасиха живота ми. Когато станах футболист, реших да им дам по-добър живот и да им помогна да излязат от гетото. Горд съм, че сега майка ми, леля ми и баба ми живеят в много по-добра среда."