на живо

Изхвърлиха Русия и от Евро 2024

Страната няма да участва в жребия за квалификациите

Изхвърлиха Русия и от жребия за квалификациите на Евро 2024! Националният тим на страната няма да участва в тегленето, което ще се проведе във Франкфурт (Германия) на 9 октомври. Причината: продължаващата вече повече от 7 месеца военна офанзива на Русия в Украйна.

Решението на УЕФА идва след забраната, която централата наложи през февруари. Тогава руските отбори бяха спрени от участие в клубни и национални турнири под егидата на УЕФА "до второ нареждане".

РФС оспори пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, който отхвърли обжалването през юли. Руският футболен съюз очаква пълния текст на решението на КАС, въз основа на което ще бъде взето решение за по-нататъшни стъпки в рамките на правната защита.

Така, в крайна сметка в жребия за квалификациите на Евро 2024 ще участват 53 национални асоциации, които ще бъдат разпределени на 10 групи - 7 по 5 отбора и 3 по 6. Основната фаза пък ще се проведе от 14 юни до 14 юли 2024 г. в 10 германски града - Берлин, Kьол, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дортмунд, Лайпциг, Гелзенкирхен, Щутгарт и Дюселдорф.