на живо

Меси: Исках да се самоубия на финала на световното (ВИДЕО)

Разкри и защо не тича много без топката

Меси: Исках да се самоубия на финала на световното (ВИДЕО)
 

Осемкратният носител на "Златната топка" Лионел Меси изля душата си в интервю пред Хуан Пабло Варски от Кланк Медиа.

Капитанът на Аржентина, който е устремен към втори пореден триумф на Копа Америка, говори по много теми, даде и отговор на въпроса защо не тича особено без топка в крака.

Снимка: Reuters

Жокер: причината не е напредналата му спортна възраст - 37 години.

"Когато ходя, анализирам позиционирането на съперника и какво е нашето, докато не владеем топката. Трябва да се измъквам от персоналния си пазач, за да поставям началото на контраатаки."

Ходенето е част от стила на Меси още от началото на кариерата му. То е тактика, с която хваща противника неподготвен.

"И Барселона, и аржентинският национален отбор винаги се стреми да доминира. Важно е, когато нападаме, да внимаваме най-много с тези, които не участват в защитата на съперника. Аз опитвам да правя нещо подобно - дистанцирам се от пресата, излизам от играта, извън битката. Така, когато се открие възможност, съм отлично позициониран и мога да поставя началото на контраатака. Обикновено проучвам как се позиционират съперниците, когато ни атакуват.", сподели Меси.

Снимка: Reuters

Световният шампион посочи и "виновника" за развитието си в тактическо отношение. Не е изненада, че това е бившият треньор на Барселона Пеп Гуардиола.

"До 2008 г., когато Гуардиола пое Барселона, не обръщах особено внимание на тази част от футбола. Благодарение на него започнах да разбирам повече играта - пространствата, контролът, диктуването на темпото."