на живо

Мондиал 2034 ще бъде в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Президентът на ФИФА потвърди

Мондиал 2034 ще бъде в Саудитска Арабия (ВИДЕО)
 

Саудитска Арабия ще бъде домакин на световното първенство по футбол през 2034 г.! Новината обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино с публикация в социалните мрежи.

Страната, чиито клубове похарчиха близо милиард евро, за да подсилят първенството си с имена като Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Неймар, остана единственият кандидат за форума.

Крайният срок изтича днес. Няколко часа преди това обаче от австралийската федерация - единственият конкурент на саудитите, съобщиха, че се отказват от намерението си да се борят за мондиала след 11 години.

ФИФА ще бъде критикувана за избора, тъй като в рамките на по-малко от 12 години ще има две световни на Арабския полуостров, където нарушаването на човешките права е често срещано.

Все пак, въпреки всички притеснения, последният мондиал в Катар протече безпроблемно, а посетилите го запалянковци останаха доволни от условията.

Преди решението за 2034 г. от ФИФА избраха къде ще се проведе и предходното световно първенство. През 2030 г. домакини ще бъдат Испания, Португалия, Мароко, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Очакват се логистични проблеми както за организаторите, така и за 48-те тима, които ще вземат участие в първия мондиал на 3 континента.