на живо

На Октоберфест с Байерн Мюнхен

Томас Мюлер пропусна състезание на жена си

В Байерн Мюнхен обичат да спазват традициите. Всяка година тимът на Томас Тухел посещава най-големия бирен фестивал в света - Октоберфест.

Празникът ще продължи до 3 октомври. По традиция футболистите на Байерн "дефилират" с традиционни облекла и са в компанията на своите приятелки и съпруги.

Едни от най-големите фенове на Октоберфест в Байерн е Томас Мюлер. В името на тазгодишното издание голмайсторът дори не отиде на състезание по конен спорт, в което участва жена му Лиза.

Дебют направи Хари Кейн. След победа със 7:0 срещу Бохум и първия си хеттрик в Бундеслигата, английският национал очакваше с нетърпение моментът, в който ще се наслади на студена халба с бира. "Никога преди не съм бил на Октоберфест, чаках го с нетърпение. Искам да изпитам културата – и няма нищо по-хубаво от това да съм част от такова събитие", каза щастливият Кейн.

Мащабът е впечатляващ: за две седмици Октоберфест приема около 6 милиона посетители. Гости идват от цял ​​свят, но се допускат само мюнхенски пивоварни компании (до 120 км в района).

През последната година средната цена на литър бира се е увеличила с 4,2% и вече е достигнала 13,75 евро.

Общият брой на местата по масите е около 120 хиляди. Специално за празника в Мюнхен се варят 7 милиона литра бира, а всеки сервитьор изминава средно около 10 километра на смяна.

Октоберфест не е само бира, но и тонове храна. Всяка година се изяждат 120-130 бика, 50-60 телета, 80 000 джолани, 350 000 свински колбаси, 700 000 пържени пилета.

Всичко започва през октомври 1810 г. Поводът за събирането е сватбата на бъдещия баварски крал Лудвиг I и принцеса Тереза. Поляната, на която се провежда Октоберфест и до днес, носи нейното име.