на живо

Наемникът, който отваря подаръците на Салах

Карим Абду се грижи звездата на Ливърпул да остава невидим

Да пази Мохамед Салах от натрапници далеч не е единствената задача на неговия личен бодигард. Охранителят е длъжен да проверява всеки подарък, който получава звездата на Ливърпул. И да се уверява, че пратката няма да го убие. 

31-годишният египтянин е изключително популярен в цял свят, особено в Близкия изток. Последователите му в Instagram са над 62 милиона. И много от тях искат да демонстрират подкрепата си с подаръци.

Преди Салах да разкъса опаковъчната хартия, охранителят му Карим Абду трябва да се увери, че съдържанието не е опасно. "Всички подаръци трябва да бъдат сканирани. Никога не знаеш какво има вътре. Може да е нещо, което да го разболее или дори да го убие", обяснява Абду. 

В миналото той е охранявал други звезди като Роберто Карлос, Алесандро Дел Пиеро и Анхел Ди Мария. Като бивш шеф по сигурността на египетския национален отбор, сега логично работи със сънародника си Салах.

Двамата се познават от близо десетилетие. Абду живя и в Италия, за да се грижи за нападателя по време на престоя му в Рома.

Именно експертът по охрана на спортни звезди се грижи Салах да остане невидим при престоите си в Египет, където феновете са луди по него.

"Той е призрак, не може да бъде видян. Веднъж отиде да се моли в джамия. Никой не знаеше къде живее, но някой го проследи и публикува адреса му в WhatsApp група. След 5 минути пред къщата му се появиха 20 000 души", разказва Абду.

Охранителят споделя, че най-трудна е била задачата му след спечелването на Шампионската лига с Ливърпул през 2019 г. "Снимката му беше във всяка етипетска медия - телевизия, вестник, сайт. Мо трябваше да си стои вкъщи, защото всички изходи бяха блокирани от тълпите."

Абду разкрива, че феновете редовно пишат традиционни хартиени писма на Салах с молба за помощ. "Смятат, че той ще разреши всичките им проблеми. Дал е милиони за болни хора. Купува линейки. Помогна на хора, които нямат пари да се оженят, да платят сметките си или да се оперират."