на живо

Най-великият стадион в света: Надежда сред руините

Ноу Местая гние вече 14 години, но има шанс да възкръсне

Един зловещ изоставен стадион, наречен някога "най-великият в света", получи спасителен пояс. При това цели 14 години след като беше оставен да гние в сърцето на един от най-красивите градове на Европа.

Испанският Валенсия трябваше да играе на 80-хилядния Ноу Местая от сезон 2009/10. Феновете нямаха търпение да напуснат стария Местая с капацитет 49 000 места. А асове като Давид Силва, Пабло Аймар, Хуан Мата и Давид Вия бяха готови да се сражават за титлата на новата арена.

Наистина, Ноу Местая във Валенсия беше коронован за "Най-великия футболен стадион в света" преди завършването му. Но в крайна сметка клубът изпадна във финансови затруднения и натрупа дългове за близо 500 милиона евро до 2008 г. В крайна сметка Валенсия се бори да намери купувач за стария стадион и получи отказ за банков заем в размер на 100 милиона евро.

Сега обаче се появи нова надежда за Nou Mestalla и завършването му в блицко бъдеще. Испания отчаяно иска да бъде домакин на световното първенство през 2030 г. заедно с Португалия и Мароко. Зелена светлина от ФИФА ще означава финансова инжекция, за да е гарантирано, че стадионите ще бъдат готови за мачовете. Смята се, че около 120 милиона евро ще бъдат достатъчни, за да бъде възкресен проектът.