на живо

Напусна ни един от най-великите във футбола (ВИДЕО)

Марио Загало е първият, станал световен шампион като играч и като треньор

Напусна ни един от най-великите във футбола (ВИДЕО)

Отиде си един от най-великите във футбола. Легендата Марио Загало почина на 92 години.

Бразилецът е първият, станал световен шампион като футболист и като треньор. След него това постигнаха също Франц Бекенбауер и Дидие Дешан.

Загало триумфира като играч през 1958 и 1962 г., а през 1970 г. извежда "Селесао" до златните медали. Той има заслуга и за световната титла на Бразилия в САЩ през 1994 г., когато е помощник-треньор и координатор в тима.

Като играч той носи екипите само на два тима - Фламенго и Ботафого в родината си. С тях има 5 шампионски титли на щата Рио де Жанейро.

Прави дебюта си за Бразилия чак на 26 години, малко преди мондиала в Швеция през 1958 г. Превръща се в основна фигура за "Селесао" и записва 37 мача.

Загало беше единственият жив член на златния бразилски отбор от 1958 г.

Треньорската кариера на Загало продължава около 40 години. Започва в Ботафого, води Бразилия на два пъти. Следват периоди във Флуминензе, отново Ботафого, Кувейт, Ал Хилал, Васко да Гама, Саудитска Арабия, Фламенго, пак Ботафого и Бангу.

През 1989 г. Загало поема тима на Обединените Арабски емирства, преди да се завърне в "Селесао", където изкарва до 1998 г.

Загало има престои още в Португеза, отново във Фламенго, както и за кратко пак начело на "Селесао", с който остава пряко свързан до 2006 г.