на живо

Нова епоха: Погват ни за безплатни мачове вкъщи

Първо ще наказват феновете в Испания, после - в цяла Европа

Историческо решение поставя извън закона всеки, който гледа футболни мачове у дома, без да плаща. На този етап това ще засегне потребителите в Испания, но прецедентът почти сигурно доведе до вълна от подобни мерки в цяла Европа.

Търговският съд в Барселона даде зелена светлина за предприемане на правни действия срещу пиратския футбол у дома. Досега под отговорност можеха да бъдат подведени само организациите, които разпространяват нелегалното съдържание, както и барове и ресторанти, които го излъчват.

Занапред обаче санкция рискува и битовият потребител. Накратко - обикновеният човек, който ползва интернет стриймове, за да избегне заплащането на такси на телевизионните и интернет компании - притежатели на правата.

Заповедта задължава операторите да информират LaLiga за всеки, който се свързва към пиратските сървъри - IP адрес, име и фамилия на сключилия договора за достъп до интернет, пощенски адрес на инсталиране и документ за фактуриране и идентификация (DNI, NIE ).

Операторите, които действат на територията на Испания и са принудени да предоставят информацията, са Vodafone, Orange, MásMovil, Digi и Telefónica. Заповедта влиза в сила незабавно, а първите санкции се очакват още в следващите дни.