на живо

Отиде си Кайзер Франц

Легендата Бекенбауер почина на 78

Отиде си Кайзер Франц

Легендата Франц Бекенбауер почина на 78, съобщават германските медии. Новината беше потвърдена от семейството на великия футболист.

В последно време здравето му сериозно се влоши. В края на 2023 г. неговият брат Валтер притесни цяла Германия с думите: "Ако кажа, че той е добре, ще излъжа, а аз не обичам да лъжа. Той не се справя добре. Състоянието му лавира – ту се подобрява, ту се влошава“. 

Бекенбауер се скри и от медийното пространство. Той живееше в Австрия. В последната си публична изява сподели, че почти не вижда с едното око, а също така трябва да полага грижи за сърцето си.

Бекенбауер е световен шампион с ФРГ (Федерална Република Германия) и като играч, и като треньор. Създател на ролята "либеро" - изтеглен централен бранител, умеещ да подава като плеймейкър.

"Кайзера", както го наричат, е в основата на възхода на Байерн Мюнхен, с който спечели титлата в Германия 4 пъти и стъпи на европейския връх в три поредни сезона между 1973 и 1976 г.

През това време бе капитан на отбора на ФРГ и стана европейски шампион през 1972-а и световен две години по-късно.

В края на футболната си кариера помогна на Хамбургер да триумфира с титлата в Бундеслигата през 1982 г.

През 1990 г. Бекенбауер, вече като селекционер, триумфира на мондиала с ФРГ, превръщайки се в първия, извел тима си до световната титла и като футболист, и като треньор.

Към постиженията му добавяме и първото място във Франция с Олимпик Марсилия през 1991 г., Сребърната салатиера с Байерн (1994 г.) и Купата на УЕФА с баварците през 1996 г.