на живо

Плачът на вдовицата: Децата още ме питат кога ще си дойде

Кристиан Ацу и сред 60 000 жертви на земетресението в Турция преди година

Кристиан Ацу е сред над 60 000 жертви на земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което разлюля Турция на 6 февруари 2023 г. Бившият футболист на Челси, Нюкасъл и Евертън играеше за Хатайспор, когато загина при срутване на жилищна сграда. Тялото му беше открито сред развалините след 12-дневно търсене.

Година след трагедията неговата годеница говори откровено за кошмара и мъката от загубата. Клер Рупио споделя и колко много липсва Кристиан на трите им деца.

Ден преди земетресението Ацу бележи победно попадение за своя тим, а преди мача звъни на семейството си в Нюкасъл. "Говори с мен и с децата. Чухме си и след мача. Трябваше да се обади в понеделник, но не го направи", спомня си Рупио.

Следващото позвъняване е от сестрата близначка на футболиста - Кристиана Ацупие Туасам. Тя научила за изчезването му от близката приятелка и агент на Ацу - Нана Сечере.

"Чух за земетресението по радиото, докато карах децата на училище. Помислих си, че е в Турция и че Кристиан ще се оправи. Да му се случи нещо? Пълен абсурд! Тогава обаче видях много пропуснати обаждания от Кристиана и се зачудих какво става."

"Тя ми съобщи, че сградата се е срутила. Изпаднах в шок, не вярвах на ушите си. Трябваше да прибера незабавно децата от училище. Не исках да го чуят от някой друг. Казах им, че е имало земетресение там, където татко играе. И че все още не са го намерили. Заслужаваха да знаят истината. Бяха много разстроени и плачеха. Опитах да остана позитивна и им казах, че всичко ще се оправи."

Първоначалната информация е, че ганаецът е спасен и се намира в болница. Оказва се, че това не е вярно.

Нана и Кристиана се присъединяват към издирването на футболиста заедно с по-големия му брат Айзък и приятелката му Каталин Комое. Посред нощ получават обаждане - намерено е тяло, за което се смята, че е на Ацу.

"Двама служители ме заведоха до чувал за трупове, лежащ на пода. До този момент бяхме видели твърде много и още преди да бъдат отворени, знаехме, че това не е той. Този път обаче по формата му разбрах - Кристиан е. Видяхме го и се пречупихме", споделя Нана.

Тя звъни на Клер, за да й съобщи ужасната вест. "Беше три сутринта и когато видях името на дисплея, знаех какво ще чуя. Вдигнах, а тя успя да отрони само "Много съжалявам". Сега трябваше да съобщя на децата, че баща им вече го няма."

Джошуа (9), Годуин (6) и Абигейл (3) научават, че повече няма да прегърнат татко. "Казах им, че са го намерили, но той не е оцелял. Това е момент, който не пожелавам на никой родител. Беше сърцераздирателно, той беше всичко за тях. Трудно е да загубиш когото и да било, но не можахме дори да се сбогуваме."

Тялото на Ацу беше върнато със самолет в Гана за погребение в столицата Акра. "Усетихме толкова много подкрепа и любов. Дойдоха много хора с неговия лик върху фланелките си. Обичам тяхната култура и как празнуват живота с песни и танци."

Тялото на Ацу е публично изложено, за да може всеки желаещ да се сбогува. "Не исках това да е последният спомен на децата за него. Затова минахме край ковчега с наведени глави. Хората често ме питат как се справям. Не се справям. Просто оцелявам ден след ден. Чувствам се добре няколко дни, после емоциите връхлитат отново. Понякога пиша на Кристиан в WhatsApp. "Защо не си тук?". Разказвам му за децата."

Футболистът щеше да отпразнува 32-ия си рожден ден на 10 януари. Благотворителна фондация на негово име продължава дейността си в Гана. Приживе Ацу построи училище и финансираше редица други проекти.