на живо

Пресконференция "Мъжете - вън!" (ВИДЕО)

Президентката на Палмейрас шокира и влезе в историята

Президентката на бразилския гранд Палмейрас Лейла Перейра шокира, организирайки първата футболна пресконференция без мъжко журналистическо присъствие.

Демонстративната проява на феминизъм стана на брифинга преди финала за Суперкупата на страната между Палмейрас и Сао Пауло.

"Когато се роди тази идея, я разгласихме и, любопитно, чух много въпроси: "Защо само жени?" Това, което казвам на мъжете, е да не изпадат в истерия. Нали това те казват за нас? Ние просто искаме да почувстват това, което жените сме чувствали, откакто сме се родили.", започна историческата пресконференция Перейра.

"Не искаме привилегии. Искаме да имаме възможност да покажем, че сме компетентни и имаме място в този свят на футбола, който е толкова мъжки. Постоянно ходя на срещи и има само мъже. Свиквам пресконференции и виждам 30 мъже и две или три жени. Чувствам се напълно сама, така че трябва да спрем."

В залата все пак имаше мъже - операторите, но те нямаха право да задават въпроси.

Пресконференцията продължи 2 часа. В тях президентката обяви, че подновява договора на треньора Абел Ферейра до декември 2025 г.

"Не може да е нормално да има само една жена начело на голям клуб в Южна Америка. Защо се случва това? Защото търпим ограничения. Можем да бъдем където си поискаме и това е причината за срещата. Ние сме способни, ние просто искаме повече възможности.", добави Перейра.

"Когато Палмейрас губи, отговорността е на Лейла; когато печели, печели въпреки Лейла. Възможно ли е аз да нямам заслуги за тези победи?"

Перейра заема поста от 2 години, след като беше единственият кандидат и получи 1897 от 2141 гласа. Тя е адвокат, бизнесдама и собственичка на кредитна компания, преобразувана в банка. Връзката й с Палмейрас започна именно заради дълга, който клубът натрупа към нейната Crefisa.

"Беше огромно удоволствие да бъда с вас. Разбира се, не мога да правя това на всяка пресконференция. Всъщност дълбоко в сърцето си искам да не се налага отново да свиквам пресконференция само за жени. Но след два часа журналистките усетиха това, което ние сме чувствали през целия си живот. Ние сме прекрасни! Благодаря ви!", обърна се тя към всички дами в залата, след което ги покани за обща снимка.