на живо

Роналдо класира Португалия на Евро 2024

Суперзвездата отбеляза два гола за успеха срещу Словакия

Кристиано Роналдо класира Португалия за Евро 2024! Петкратният носител на "Златната топка" отбеляза два гола при победата с 3:2 срещу Словакия у дома в среща от група 10 на квалификациите.

Така Роналдо вече има 72 попадения с националната фланелка след 30-ия си рожден ден. Това е повече от всеки друг ветеран, играл за Германия, Франция, Италия, Англия, Испания, Нидерландия и още 186 държави.

Двубоят бе специален за Кристиано, който преди началото му получи плакет за мач №200 за страната си. Той е абсолютен рекордьор, като зад него се нареждат Бадер Ал Мутава от Кувейт (196 мача), Со Чин Ан от Малайзия (195), Ахмед Хасан от Египет (184) и Ахмед Мубарак от Оман (183).

Успехът днес е седми пореден за Португалия в пресявките. Иберийците продължават без поражение от Словакия в официални двубои - 5 победи и едно равенство от 1998 г. насам.

Тази вечер португалците бяха по-активни още от началните минути и поведоха в 18', когато Гонсало Рамош оползотвори подаване на Бруно Фернандеш. След 30 минути на Ещадио до Драгао в Порто Роналдо удвои от дузпа.

В 69' гостите намалиха изоставането си чрез Давид Ханцко, преди Роналдо да възстанови аванса на домакините в 72' след нова асистенция на Фернандеш.

Десет минути преди края Станислав Лоботка вкара страхотен гол от дистанция и Португалия потрепери. "Мореплавателите" все пак не допуснаха изненада, за да съберат пълен актив от 21 точки на върха в групата.

Словакия е на втората позиция с 13 и ще води битка за нея с Люксембург (11), Босна и Херцеговина (9) и Исландия (7). На дъното е аутсайдерът Лихтенщайн с 0 точки.