на живо

Ще отнемат ли "Златната топка" на Карим Бензема?

Страда за Палестина, но нито дума за изнасилените и заклани жени..., коментира евродепутатът Надин Морано

Ще отнемат ли "Златната топка" на Карим Бензема?
 

Във Франция скандалът около носителя на "Златна топка" Карим Бензема се разраства след неговата публична подкрепа за Палестина. Той стана обект на остри критики, включително от вътрешния министър на страната Жералд Дарманен, който го обвини във връзки с терористичната организация "Мюсюлмански братя".

Френският сенатор Валери Бойе поиска строги репресии срещу футболиста. Бойе призова, ако твърденията на Дарманин се потвърдят, на Бензема да бъдат отнети френското му гражданство и „Златната топка“ на France Football, която спечели преди година.

Членът на Европейския парламент Надин Морано също взе отношение по скандала.

Снимка: mundodeportivo.com

"Има 20 милиона последователи в социалните мрежи. Той осъди несправедливите бомбардировки и посвети мислите си на народа на Палестина.

Никой не може да го съди. Това, което беше дълбоко шокиращо, беше, че той знаеше, че ще има специален резонанс. Когато те следват 20 милиона души... Посланието му беше изключително целенасочено.

Той е французин, роден е в Лион, има двойно гражданство и по никакъв начин не спомена френските жертви, включително френските заложници, държани в ивицата Газа.

Снимка: Reuters

Той не осъди тероризма, не осъди отвратителните престъпления на тази атака, извършена на израелска земя. Това дава още по-голям отзвук на думите му.

Когато имате френско гражданство и у нас е убит учител, имаме задържани заложници в ивицата Газа, имаме убити французи в Израел, най-малкото, което можете да направите, е да напишете съобщение за тези хора. Немислимо е, но той не го е направил.

Той стана футболна звезда, защото е роден във Франция, защото е израснал във Франция, защото е тренирал във френски тренировъчни центрове, защото е избран за френския национален отбор.