на живо

Скандал: Галатасарай - Фенербахче в Саудитска Арабия пропадна

Властите не позволиха турския химн и издигане на лика на Ататюрк

Мачът за Суперкупата на Турция между Галатасарай и Фенербахче пропадна заради политически скандал! Отборите трябваше да играят в Саудитска Арабия, но поради изисквания на двата клуба, които не бяха приети от местните власти, в последния момент срещата бе отменена.

И двата гранда, както и Турската футболна федерация, не успяха да постигнат споразумение със саудитите, така че Галатасарай и Фенербахче отказаха да излязат на терена.

Клубовете искаха преди мача да бъде пуснат турският химн и да бъде изложен портрет на основателя на Турската република - Мустафа Кемал Ататюрк. На знамето трябваше да бъде изписано мотото на Ататюрк: „Мир в страната и в целия свят...“.

Освен това за годишнината на Турската република отборите щяха да носят тениски с образа на Ататюрк.

Тези искания бяха напълно отхвърлени от саудитските власти. Предвид ситуацията, от Галатасарай и Фенербахче обявиха, че мачът няма да се играе.

През деня се състояха извънредни срещи между двете страни. Турската футболна федерация съобщи, че мачът за Суперкупата ще започне с развяване на турското знаме, честване на стогодишнината и едноминутно мълчание в памет на загиналите турски войници. Освен това може да бъде пуснат националният химн.

Фенове на два турски отбора изразиха недоволство от своята футболна федерация и правителството на Саудитска Арабия. В резултат на това отборите останаха в хотелите си и не отидоха на стадиона в Рияд.