на живо

Сломена мечта: Ампутират крака на 15-годишен вратар

Невинно пробождане в коляното води до ужасяваща диагноза

 

Мечтата на един 15-годишен вратар е разбита на пух и прах. На пръв поглед невинно пробождане в коляното води до диагнозата рак на костите и ампутация на крака му. 

Джейк Ласт е възпитаник на академията на Бърнли и си печели прякора Котката заради невероятния си рефлекс. Сега момчето се готви за операция, при която да бъде отстранен десният му крак. Ракът прогресира въпреки хирургическата намеса и курса с химиотерапия.

"Каквото и да се случи, Джейк ще продължи да играе футбол - разказва през сълзи 54-годишният му баща Джон. - Той е невероятно момче. Може да звучи странно, но живее така, сякаш никога не е бил болен. Лечението с химиотерапия е брутално. Но Джейк знае, че то има ефект върху рака и помага да се отървем от него."

Волята на младежа впечатли футболните звезди от родния му Манчестър. Коби Майну, който блесна за Юнайтед във финала за ФА Къп през уикенда, му изпрати видео послание. "Здравей, Джейк, Коби е. Съжалявам да чуя през какво преминаваш. Бъди силен и се надявам всичко да мине добре с операцията."

Семеен приятел пък организира търг за фланелката на вратаря на Сити Едерсон. Средствата са предназначени за лечението на момчето.

Кошмарът започва с лека пробождаща болка в коляното. "Той играеше за Бърнли U-14 и заради контузия в глезена прекара 6 седмици с патерици - спомня си баща му. - Мислехме, че болката в коляното е заради придвижването с патерици."