на живо

СМЕЛ-Горан Ериксон. Крил от близките си за рака цяла година

Мислех, че съм напълно здрав, а после припаднах и чух, че си остава максимум година

Свен-Горан Ериксон е пазил в тайна диагнозата си - рак в терминален стадий - в продължение на цяла година. Той предпочел да прекара въпросното време възможно най-близо до семейството и приятелите си.

75-годишният треньор съобщи ужасната новина по време на интервю за шведско радио. Бившият селекционер разкри, ме е получил инсулт по време на крос миналата година. По-късно бил диагностициран с нелечим рак на панкреаса. Лекарите му обяснили, че в най-добрия случай му остава година живот.

Ериксон е пазел тежката тайна от февруари миналата година. Наскоро той организира мащабна коледна вечеря за цялото си семейство. А тя може би ще се окаже последната му.

"Мислех, че съм напълно здрав. Но докато тичах близо до дома си, припаднах. Децата ме заведоха в болницата и се оказа, че съм получил пет малки инсулта. Лекарите ме успокоиха, че няма проблем, защото съм се възстановил напълно", разказа Свен-Горан пред Би Би Си.

"Оказа се обаче, че има и лоша новина. Туморът се оказа невъзможен за опериране. Вместо това ми назначиха лечение и лекарства, за да живея възможно най-дълго. Когато чуете това, оценявате всеки един ден и сте щастливи, когато се събудите сутрин и се чувствате добре."

Ериксон е водил Гьотеборг, Бенфика, Рома, Фиорентина, Сампдория, Лацио, Манчестър Сити, Лестър, Англия, Мексико Кот Д'Ивоар, Филипините и други.

С Гьотеборг спечели Купата на УЕФА, а с Рома, Лацио и Сампдория общо четири пъти Купата на Италия. С "римските орли" стана и шампион.