на живо

Сменят шорти на националки заради месечния им цикъл

Преди световното първенство

Националният отбор на Нова Зеландия по футбол за жени ще смени цвета на шортите, част от домакинските екипи, от бели на синьозелени заради безпокойството, което изпитват състезателките по време на месечния цикъл, съобщиха от местната футболна асоциация, цитирани от АР.

Футболистките на Нова Зеландия ще носят новите си екипи в контролите срещу Исландия в петък и срещу Нигерия през следващата седмица, както и на световното първенство за жени, на което страната ще бъде домакин съвместно с Австралия от 20 юли до 20 август.

"Това, че сменихме белите шорти е фантастично за жени, които изпитват тревожност по време на месечния си цикъл", заяви нападателката Хана Уилкинсън.

"Това е нещо, с което жените спортисти се сблъскват не само във футбола. В крайна сметка тази промяна ще ни помогне да се концентрираме повече върху представянето си и показва внимание към здравословното състояние на спортистките", добави националката на Нова Зеландия.

Решението на футболната федерация на страната последва подобни ходове на национален тим на Англия за жени, дамския Манчестър Сити и женския тим на Ирландия по ръгби.