на живо

Смятаха го за следващия Бест, но стана Свидетел на Йехова

Историята на Питър Ноулс, който можеше да се превърне в легенда

Смятаха го за следващия Бест, но стана Свидетел на Йехова

Питър Ноулс е изгряваща звезда на английския футбол през 60-те години на миналия век. Играе за един от водещите отбори по онова време - Уулвърхемптън Уондърърс.

Лидер е на "вълците" от Западен Мидландс. На 23 години попада в списъка на Англия за Мондиал 1970, а интерес към него проявява грандът Ливърпул. За специалистите той е следващият Джордж Бест.

На 7 септември 1969 г. обаче Ноулс съобщава шокираща новина - прекратява кариерата си. Решението му идва след мача с Нотингам Форест и изненадва всички в клуба. И най-близките сред съотборниците му не очакват да спре с футбола.

Оказва се, че причината е... религиозна. Ноул се посвещава на Свидетелите на Йехова.

"Един ден двама Свидетели на Йехова почукаха на вратата ми. Попитах ги: "Защо баща ми и двете ми сестри, които не са направили нищо лошо, умряха?" Те влязоха и отговориха на този въпрос. Отговориха на друг въпрос, а след това на още един за мен. на който така и не получих отговор. Така станах Свидетел на Йехова", обяснява футболистът, чиято религиозна трансформация води началото си от престоя му в американския Канзас Сити Спърс.

Ноулс вкарва във всеки един от първите 3 кръга от сезона при завръщането си в Англия.

"Ако не бях срещнал онези двама Свидетели на Йехова, щях да продължа да играя футбол, но ги слушах и си помислих: "Да, има смисъл". Това е най-доброто решение, което съм вземал в живота си. Никога не съм съжалявал. Нито веднъж... Уулвърхемптън се опита да ме подкрепи и ми изпрати договор за над 10 години (докато станех на 36). Мислеха, че ще го подпиша", разкрива Ноулс.

Родителите му също реагират гневно, но вярват, че той ще се прибере у дома до максимум 6 месеца. Това не се случва.

"Библията казва: "Всички хора са създадени равни". Но когато облякох футболна фланелка, имаше разлика. Започнаха да ме боготворят. Идолизираха ме. Отнасяха се към мен по различен начин от обикновения човек. Тогава си помислих, "Какво ще правя?" Не можех да направя и двете. Трябваше да се откажа от едното или от другото.", разказва вече 76-годишният бивш играч.

След като окачва бутонките, той работи като млекар, продавач на плочки, чистач на прозорци, както и в склад, преди да се пенсионира през 2010 г.

Ноулс проповядва, чете Библията и ходи на събрания на Свидетелите на Йехова. Сега това е неговият живот и той се чувства щастлив. А можеше да стане футболна легенда.