на живо

СПЕЦИАЛНО: Бразилската тъга през български очи (ВИДЕО)

Тук възприемат Пеле като член на семейството си, споделя живеещият в Сао Пауло - Димитър Митев

СПЕЦИАЛНО: Бразилската тъга през български очи (ВИДЕО)

Бразилия не изпрати просто Краля на футбола. В страната той е много повече. За бразилците смъртта на Пеле е като загуба на член от семейството. Това сподели пред bTV Димитър Митев - българин, живеещ в Сао Пауло от 7 месеца.

Легендата бе погребан в Сантос, след като стотици хиляди се сбогуваха с него. По улиците на града тълпата съпътстваше процесията с тялото му. В рамките на 24 часа опашката от желаещи да изпратят Краля на футбола не намаляваше, а част от нея бе и президентът на страната - Луис Инасио Лула да Силва.

Снимка: Reuters

"Не мисля, че са само футболните фенове. Абсолютно всеки е… не мога да кажа – развълнуван, но доста заинтересован от самата тема. Хора, които не гледат футбол, но знаят Пеле, в момента тъгуват с абсолютно всички футболни фенове заради това, че той е починал. Това е тема, която е коментирана от всеки.", заяви Митев.

"Според мен Пеле е доста повече от просто футболист. Аз не съм от Бразилия, но забелязвам как хората коментират относно Пеле... В абсолютно всеки магазин или в аптека, навсякъде има телевизор, където се показва поклонението. Всеки коментира тази тема. В метрото, когато се качиш, виждаш, че има репортажи относно това. Всякакъв тип хора коментират – млади, стари, всеки говори за поклонението."

"Фактът, че Пеле е допринесъл за първата световна титла на Бразилия. Тъжна загуба е, но мисля, че за тях е доста важно, че той е бил част от тяхната страна, тяхната култура. Те са изключително горди, че Пеле е бразилец. И нефутболните фенове знаят, че Пеле е световноизвестен. Абсолютно всеки знае за Пеле. Те губят самото име Пеле, те губят иконата Пеле. Губят човек, който е допринесъл за тяхното колективно щастие – 3 пъти да бъдат световни шампиони."

Снимка: Reuters

Бразилия потъна в тридневен траур заради футболното величие.

"Те го възприемат като член от тяхното семейство. Имат много музиканти и атлети, но Пеле е наистина много важна личност от тяхното спортно семейство. Млади, стари, всички са запознати с Пеле. Той 100% е бил изучаван, включен в техните учебници по история. Дори и младите знаят за него, Те са много разочаровани от факта, че вече няма да е около тях, няма да могат да чуват новини за Пеле. Той е легенда, която са горди, че имат. Но вече няма да бъде до тях. Ще го помнят цял живот 100%."

"Тук, в центъра на Сао Пауло, се коментира тази тема. Мога да видя много знамена на Пеле, в ресторантите се коментира доста бурно. Има репортажи всяка сутрин относно Пеле. Най-главното авеню в Сао Пауло – "Де Паулиста", е пълно с плакати, знамена, доста хора, които изпълняват музикални актове. Хората милеят за Пеле и са доста тъжни. Предполагам, че не са очаквали да си замине преди края на годината."

Снимка: bTV

"Точно където живея хората са привърженици на различни отбори, не на "Сантос", но на една улица зад мен виждам доста знамена, спуснати от балконите. Бразилците по принцип не си крият емоциите. Не се страхуват да изразят дали са щастливи или тъжни. Виждах малко по-възрастни хора, които съвсем откровено плакаха докато наблюдаваха погребението на Пеле по телевизията."

"Изобщо не се притесняват да плачат. Хубавото е, че доста хора се обединяват, защото няма абсолютни никакви притесния да се събират заедно и да изразят най-чистите емоции за тази икона, която са виждали да играе футбол през годините. Предполагам, че има и много млади хора, които са тъжни от този факт."

Краля на футбола почина на 29 декември, след като загуби битката с рака на дебелото черво.

Определен от ФИФА за най-великия играч на 20-ти век заедно с аржентинеца Диего Марадона, Пеле е голмайстор №1 на Бразилия (77 попадения в 92 мача) и заема петото място във вечната реализаторска листа във футбола със своите 767 гола. Пред него са само сънародникът му Ромарио (772), Лионел Меси (793), Жозеф Бицан (805) и Кристиано Роналдо (819).