на живо

Спортистка се самоуби в парк, остави дете на 3 години

Джема Уайзман има сребърен медал от олимпийските игри за глухи в София

Талантлива спортистка се самоуби в навечерието на Коледа. Футболистката от националния отбор на Великобритания за глухи Джема Уайзман е сложила край на живота си в парк в покрайнините на Норфолк.

33-годишната Джема е част от отбора, спечелил бронзови медали от световното първенство през 2016 г. в Италия и от олимпийските игри за хора с увреден слух Дефлимпикс в България през 2013 г. Смъртта й се разследва от местните власти.  

Уайзман е работила като учител в Норич. Тя е майка на 3-годишната Али и е омъжена за съотборничката си Лора Уайзман.

"Джема беше мил и грижовен човек със страхотно чувство за хумор. Навсякъде носеше смях и енергия, лесно се сприятеляваше с всеки, който имаше достатъчно късмет да я срещне", се посочва в изявление на местната общност.

В интервю през 2021 г. тя признава, че нейният идол във футбола е Дейвид Бекъм. "Момичета, ако не сте сигурни дали искате да играете футбол - просто последвайте сърцето си и опитайте. Следвайте достойни модели за подражание."

Във Великобритания се извършва самоубийство на всеки 90 минути. Това е и най-честата причина за смъртността при младите хора до 35 години, като изпреварва рака и автомобилните катастрофи.