на живо

Стоичков в първия музей на футбола в Източна Европа

Реликви близо до нас

Фланелката на Христо Стоичков, която Камата е носил през 1992 г. в Барселона е част от експонатите в първия музей на футбола в Източна Европа, който се намира в Букурещ.

Той е на 8 нива и е разположен на площ от над 1500 кв. м. в реставрирана историческа сграда в Стария център на улица "Габровени" 24, съобщава БТА.

В него са изложени 271 предмета. Колекциите ще се сменят на всеки 3-4 месеца. За последните 115 години това е вторият частен музей в северната ни съседка.

Първоначалната инвестиция по откриването му възлиза на 1 600 000 евро. Входният билет за възрастни е 49 леи (20 лв.), за деца е 33 леи (13 лв.). Групи от по 11 и повече души ползват намаление. Отделно всеки месец има различни промоции.

"Капитан" на музея е Георге "Джика" Попеску, който е бил истински капитан на румънския национален отбор. Екипи, носени от него и негови колеги, са изложени във витрини.

В така наречената румънска стая е и фланелката на защитника Николае Лупеску от приятелски мач с Алжир от 1964 г. - най-старата в колекцията. В музея се съхранява и екипът на Николае Добрин, който носи в мача с Чехословакия през 1971 г. Върху нея има петно от кръв, защото по време на срещата Добрин претърпява контузия.

Не е забравен и Георге Хаджи, а и цял кът, посветен на женския футбол.

"През 1880 се е изиграл първият футболен мач между жени. През 1990 в Румъния се появява първият женски футболен отбор. Искаме да направим специална кампания за жените, тъй като и те са важни в тази игра, в този спорт. Искаме те да имат специални екипи. Сега жените, които са над 20-годишни, играят със смесени екипи. Сложно е. Търсим и помощ отвън”, разказва заместник-директорът на музея Тициана Гаджиу.

В стаята за преживявания, покрита с 5-метрови LED екрани, са най-ценните фланелки на чуждестранни играчи: има такава, носена от двукратния носител на "Златна топка" Роналдо от приятелски мач между Бразилия и Хаити през 2004 г. На видно място е и фланелката на Христо Стоичков от 1992 г.

Тук може да видите и топките на всички световни първенства от 1930 г. до наши дни, както и макети на стадиони, направени от конструктори Лего.