на живо

Светът призна геноцида в Сребреница, УЕФА - не

Забраниха на отбор да носи символ на геноцида

 

На 23 май ООН прие резолюция, с която създаде Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина, осъди отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. 

От УЕФА обаче още не са възприели нововъведенията, ако съдим по отговора на централата на запитване на футболен клуб Сараево. 

Тимът искаше да играе първия си мач от първия квалификационен кръг за Лигата на конференциите срещу казахстанския Актобе с изобразено на екипите цвете, символ на геноцида - бяло, със зелен център и 11 венчелистчета, които са символ на датата 11 юли 1995 г., когато беше извършено жестокото престъпление. 

От УЕФА обаче категорично забранили!

"3 дни преди мача на 11 юли получихме отговор от УЕФА на молбата ни. В него пише, че нямаме разрешение да добавяме символи на тениските, а футболистите нямат право да носят черни ленти на ръцете си. Тъй като тениските вече бяха приготвени, заявихме пред УЕФА, че ще "закрием" символа.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by FK Sarajevo (@fk_sarajevo)

От клуба смятаме, че решението да се играе с такъв символ отговаря на световната борба за човешки права и уважение към жертвите. Цветето на Сребреница символизира хуманността, уважението и колективната памет. Да ни бъде разрешено да играем с него би било жест на солидарност с жертвите и послание, че такива трагедии не трябва да се забравят и повтарят", пишат от клуба.