на живо

Той е ГМО: Скандално твърдение за Лионел Меси

Като дете е тъпкан с хормони и стероиди, срещу рекордите му има звездичка

Той е ГМО: Скандално твърдение за Лионел Меси

Лионел Меси е генетично модифициран и срещу постиженията му във футбола винаги трябва да стои зведичка. Скандалното твърдение е на бившия халф на Манчестър Сити и Нюкасъл Джоуи Бартън.

Аржентинецът е смятан за един от най-великите играчи за всички времена. Той спечели осем Златни топки, стана световен шампион и доминира в най-популярния спорт повече от десетилетие.

Бартън обаче е категоричен, че Меси е получил предимство заради лечението с хормон на растежа, на което е бил подложен в началото на футболната си кариера. "Срещу рекордите на Лионел има звездичка, защото той е приемал стероиди в ранна детска възраст с цел да бъде ускорен растежът му - коментира Бартън в подкаста Common Sense. - Предписали са му хормон на растежа и всякакви други лекарства. Ако го бяха оставили да се развива естествено, той нямаше да бъде достатъчно голям и да запише постиженията си."

Меси е диагностициран с дефицит на хормона на растежа на 10-годишна възраст. Състоянието заплашва да провали вече очевидния път към футболната слава. Лечението струва по 1000 долара на медец. В продължение на две години сумата се поема от здравната осигуровка на баща му. След това Меси-старши започва работа в Барселона и урежда проби на сина си в школата на клуба. Там вече терапията се поема от медицинския екип на каталунците.

Бартън е убеден, че всичко това е осигурило предимство на 36-годишната звезда на Интер Маями. И това далеч не е първото му скандално изказване.

Бившият футболист привлече вниманието със серия сексистки коментари относно способностите на жените в спортната журналистика. Освен това той обяви, че ще вкара 1000 дузпи от 1000 опита срещу вратарката на английския национален отбор Мари Ърпс.