на живо

Томас Тухел на подмладяваща терапия в Индия

Иска Аюрведа и във футбола

Томас Тухел е без работа почти половин година, след като беше уволнен от "Челси". Наскоро треньорът посети Индия и се подложи на панчакарма - процедури за детоксикация.

Аюрведичната подмладяваща терапия е система от алтернативна медицина, към която е пристрастено около 80% от индийското население. Включва различни масажи, диети, процедури с лаксативи и растителни масла.

Германецът признава, че отначало просто е практикувал медитация и се е запознал с философията на Аюрведа.

Снимка: Reuters

"Голяма част от курса на панчакарма може да се приложи и във футбола. Играчите също имат строг дневен и хранителен режим, гледаме да ги запазим спокойни и да разгърнем потенциала им. В "Челси" имахме служител от Индия, който ни научи на комбинация от йога, медитация, релаксация преди и след мачове. Аюрведа може да бъде следващата стъпка", уверен е Тухел.

Споделя, че работата в ПСЖ и "Челси" е била трудна и поради факта, че четири години си е лягал много късно заради мачовете. Това се отразява негативно на здравето му. Вдъхновява се от примера на Новак Джокович и си изгражда хранителни навици.

„Никога не ям много преди мач – обядвам леко 3 часа преди мача, както всички футболисти. Но след мача играчите, които са свършили добра работа, могат да ядат каквото искат. Изкушението да се яде късно вечер е много голямо.

Можете да ядете бургер с играчите, нещо сладко, но това се отразява на съня и състоянието ви сутрин. Имах късмет, че по време на работата си в Париж и Лондон вече имах изградени навици: не ям след 7 вечерта, никакви въглехидрати за вечеря, отказвам захар, когато е възможно. Помага, сега съм по-слаб и по-здрав, отколкото през първите 5-6 години от моята треньорска кариера".

Томас призна, че му е било трудно да губи, но дори и тук той е развил навици, които помагат за облекчаване на стреса.

"Не използвам социални мрежи. Възпитах се да не чета за себе си. Не само критика, но и положителни отзиви. Защото колкото повече чета, толкова повече ми въздейства. Тогава се запитах: "Защо трябва да чета това? Защо някой може да познава моя отбор и моите играчи по-добре от мен самия?"

Другият трик на Тухел е джогингът преди лягане: "Понякога след полунощ излизам да тичам. Изкарвам всичко негативно. Помага ми да спя по-добре, когато се прибера след бягане. Започнах да го правя в Дортмунд. Независимо от резултата на мача, тичам и после сауна".

Снимка: Reuters

Специалистът е на мнение, че по време на пандемията и ограничения футболът се е променил. Нямаше фенове по стадионите, но за него, като треньор това е било плюс.

„Да, липсваше ни енергията от трибуните. Този импулс, който можеха да дадат привържениците, се загуби. Но играта стана по-тактическа, по-контролирана. Да, имаше повече контрол, но по-малко забавление."