на живо

Турция арестува израелски футболист заради надпис

Сагив Йехезгел отправи послание за конфликта в Газа, намеси се и министър

Израелски футболист е арестуван в Турция. Защитникът на Анталияспор Сагив Йехезгел е бил задържан по обвинение в "публично подбуждане към враждебност", съобщи министърът на правосъдието на страната.

На 14 януари по време на мач срещу Трабзонспор, след като отбелязал гол, Йехезкел посочил надпис на ръката си - "100 дни. 7.10". Той се отнася за отбелязването на стотния ден от палестинско-израелския конфликт, започнал на 7 октомври 2023 г. с нападението на бойци на "Хамас" на израелска територия.

Веднага след публичната проява на израелския футболист, бордът на директорите на футболния клуб е взел решение за прекратяване на договора му. Ръководството на Анталияспор обосновало решението си с изявлението, че Йехезкел е "действал срещу националните ценности".

"Прокуратурата в Анталия започна процес за "публично подбуждане към враждебност" поради безотговорните действия на Йехезкел в подкрепа на кланетата, извършени от Израел в ивицата Газа", написа министърът на отбраната Йълмаз Тунч в своя публикация в социалната мрежа "Екс". Той добавя, че решението да се даде приоритет на националните ценности пред спортните постижения подчертава значението, което Турция отдава на зачитането на принципите на страната.