на живо

Увеличили отборите на мондиала заради... Шотландия

Даваме им шанс да се класират, пошегува се Джани Инфантино

Любопитна шега направи президентът на ФИФА Джани Инфантино. Според него решението да се разшири световното първенство през 2026 година до 48 тима ще даде голям шанс на Шотландия да се завърне на финалите след близо 30-годишно отсъствие.

За последно шотландците участваха на Мондиал 98 във Франция, където завършиха на последно място в група А след Бразилия, Норвегия и Мароко. Те пропуснаха последните шест издания, в които форматът беше с 32 отбора.

"Шотландия се класира за европейското първенство по брилянтен начин. Разкривам ви една тайна. Решихме да увеличим участниците от 32 на 48 тима, за да позволим и на шотландския отбор да играе на финалите. Шотландия ще има страхотен шанс и ако се класира, сигурен съм, че феновете ще се забавляват изключително много", заяви Инфантино.

В събота шефът на световния футбол присъства на двубоя от Висшата лига между Сейнт Мирън и Абърдийн (2:1). "Гайдарите", които ще играят на финалите на второ пореден европейски шампионат, пропуснаха Мондиал 2022, отпадайки в баражите срещу Украйна.