на живо

Уволниха голямо име на погребението на майка му

Кошмар за бивш играч на Челси и Ювентус

Кошмар за едно от големите имена в румънския футбол - Адриан Муту. Бившият играч на Челси и Ювентус вече не е треньор на Нефтчи Баку (Азербайджан). Той беше уведомен за уволнението в меко казано неподходящ момент - по време на погребението на майка си.

"Нефтчи благодари на Муту за сътрудничеството и упоритата работа и му пожелава успех в бъдещи дейности. В същото време клубът изразява най-дълбоките си съболезнования по повод смъртта на майка му,", гласи официалното съобщение.

В северната ни съседка се възмутиха от ужасния тайминг. Освен това раздялата между Нефтчи и Муту идва след победа - 2:0 срещу Капаз в 18-ия кръг на първенството на Азербайджан. Столичани обаче са трети във временното класиране, на цели 13 точки от лидера Карабах.

Мястото на 44-годишния Муту заема по-опитният черногорец Миодраг Божович, чиито най-големи постижения в треньорството са спечелването на Купата на Русия с Ростов през сезон 2013/2014 и триумфът с шампионската титла на Сърбия с Цървена звезда през 2016 г.

Муту пък е по-известен със скандалната си репутация от времето като футболист. През 2005 г. той даде положителна проба за кокаин, беше освободен от Челси и осъден да плати 15 млн. паунда обезщетение на бившите си работодатели. До ден днешен това е най-голямата глоба, наложена от ФИФА на футболист. Тогава той получи и забрана да играе 7 месеца.

Треньорската кариера на Муту също започна ударно - с атака срещу бившия му мениджър в Челси Жозе Моуриньо. През 2015 г. румънецът определи Специалния като "измамник" и каза, че е свършен с футбола.

Моуриньо и Муту работиха заедно в Челси през 2004 г., но отношенията им бяха доста обтегнати.

"Моуриньо бе чудесен треньор в миналото, но като човек е един измамник. Той се интересува само и единствено от себе си и въобще не го вълнува как се чувстват играчите. За футболистите е невъзможно да отидат и да говорят нормално с него.", каза бившият румънски национал.

"Той е свършен като треньор. За него няма път обратно. Целта пред него винаги е била да отиде при най-важния играч в отбора и да го ядоса. Това е начинът, по който работи.", коментира тогава Муту.