на живо

Уволниха Линекер заради критики към британския кабинет

Легендата сравни закон с политиката на нацистка Германия

Английската телевизия ВВС уволни своя звезден коментатор Гари Линекер.

Това стана, след като бившият национал на Англия сравни в свой коментар в Twitter изказванията на британското правителство за бежанците с подобни изказвания в Германия през 30-е години на миналия век, съобщи Ройтерс.

Това стана след като консервативното правителство обяви нов проект за закон, който ще попречи на мигрантите, които идват през Ла Манша, да искат политическо убежище във Великобратания.

Линекер обяви, че "политиката е жестока към най-уязвимите, а езикът може да сравни с този, използван в Германия през 30-е години".

Изказването на 62-годишния Линекер, който е следван от 9 милиона души в Twitter, предизвика сериозна полемика.

Телевизията обяви в петък, че "скорошните му позиции в социалните мрежи са нарушение на правилата".

Легендата продължава да твърди, че стои зад думите си. Бившият нападател, който има 48 гола за Англия, води рубриката Match of the Day от 1999 г.

Позицията на правителството да забрани достъпа на бежанци бе критикувано от ООН и множество организации за правата на човека.

Истински бунт вдигнаха водещите лица в предаването на Линекер. Заради отстраняването му, футболните легенди Йън Райт и Алан Шиърър, обявиха, че няма да се появят в ефир.

Ръководството на медията обяви, че днешното предаване ще бъде без водещи и анализатори, а вместо това ще бъдат излъчени само репортажи от мачовете в Англия и чужбина.