на живо

В Северна Македония: Вкарахме си автогол, който боли повече от загубата

Ехото от постъпката ще отеква дълго в ушите на европейските лидери, пише "Слободен печат"

Освиркванията, които заглушиха българския химн по време на двубоя от Лигата на нациите, са автогол, по-болезнен от загубата. В това са категорични македонските медии.

"Ехото от тази нецивилизована постъпка ще отеква дълго в ушите на европейските лидери, които ни изпращат експерти за преодоляване на сегашния език на омразата. Докато подписалите договора за добросъседство търсят начини да превъзмогнат светското публично говорене не само в социалните мрежи, но и като цяло, на терена кипяха страстите.", пише "Слободен печат".

Снимка: Reuters

"Хулиганска какафония от освирквания, викове и обиди ще даде аргумент на радикалите от българска страна за твърденията им, че в страната се шири антибългарска истерия. Всички, които имат интерес от по-нататъшното влошаване на отношенията между двете страни, които не искат Северна Македония да стане член на Европейския съюз, веднага реагираха с искане да бъдем наказани."

"Аплодисментите и овациите за техните любимци бяха помрачени от обидни викове към гостуващите футболисти. А от толкова подкрепа се нуждаеха македонските футболисти, които, след изключването на Тодороски още в 14-ата минута, останаха само десет играчи. Вместо феновете да им помогнат (бяха близо 20 000), те просто се отказаха от тях. Нервността сред футболистите и на двата отбора беше видима, което доведе не само до червения, но и до няколко жълти картона."

"Колкото и разочаровани и ядосани да са македонците от политиката на България към страната ни напоследък, освиркванията на националния химн и скандиранията "Българи татари" не могат да бъдат оправдани... Отделно, че гостите в страната, откъдето и да са, трябва да бъдат третирани с гостоприемство и уважение, независимо от политическите отношения. Това е правило, от което не трябва да се отстъпва. Парадоксално, но голяма част от същите спортни фенове, които освиркваха, преди това в социалните мрежи вероятно настояваха политиката да не се смесва със спорта."

Снимка: Reuters

"Футболната селекция на България се възползва и от спортен аспект. Въпреки че влязохме в мача като фаворит, българските футболисти заявиха, че освиркванията и обидите са им дали допълнителна мотивация за победа след четири години без победа далеч от дома. Те успяха именно в Скопие, с което постигнаха многократен ефект – изпревариха ни в таблицата, окупирайки второто ни място, и избегнаха по-лоша позиция в предстоящия жребий за Евро 2024. За разлика от Македония!"

"Освиркването на чужд химн преди мач не е проява на патриотизъм, а липса на спортна култура и цивилизовано благоприличие и унижава преди всичко този, който освирква, а не освирквания. За съжаление, пропуснахме шанс за истинска реакция от трибуните - да покажем жест на добра воля, с който да демонстрираме, че сме над игрите на София по отношение на Македония. Така щяхме да пораснем в очите на света. А сега си вкарахме автогол. Действие, което боли повече от загубата на футболния терен!", съжаляват в Северна Македония.