на живо

В пантеоните на италианския футбол (ВИДЕО)

Пътешествието, с което бяха покорени двата най-емблематични стадиона в Италия

bTV
 

Страст. Плам. Мелодичност. Казват, че италианският футбол има различна нотка в себе си, която го прави уникален. Може би точно това ме накара като дете да се взирам в калчото по Ефир 2. Незабравимият дрибъл на Джордж Уеа, магията на Давид Трезеге, финесът на Франческо Тоти, хитростта на Филипо Индзаги. Не изисква много да се влюбиш в Италия и футбола й. Вече като зрял човек имах възможността да осъществя бленувано пътешествие - калчо уикенд. Пулсът тук се измерва в голове, точки и шоуто по трибуните.

РИМ

Всичко започна от столицата Рим. С Рома - Сасуоло. Не за първи път съм на това съоръжение, но винаги ме кара да настръхна, да усещам пеперудите в стомаха. Сякаш не ми предстои футболен мач, а съм тийнейджър, който ще види любимата си за първи път и се надява срещата да завърши с целувка. Влюбването в Олимпико е гарантирано, независимо дали изобщо харесвате Рома или Лацио.

Снимка: bTV

Домакините отново са се подготвили със забавления за присъстващите. Всеки желаещ може да играе джаги, дартс или да се включи във футболен куиз с награди. Всичко това пред входовете на стадиона.

Футболен празник. Клишето в този случай е изпълнено със смисъл. И този празник се прехвърля на трибуните. Толкова много деца, съпровождани от майките и бащите си, отдавна не бях виждал на мач. Всеки "въоръжен" с шал и фланелка на Рома.

Снимка: bTV

От Рома знаят как да използват като реклама и всеки един свой известен почитател. Така е и с фронтмента на Монескин - Дамиано Давид. При подгряването преди двубоите песни на групата ехтят на Олимпико.

Обичта на "джалоросите" към Жозе Моуриньо е безгранична. Хубав, лош, португалецът умее да влиза под кожата на водените от него отбори. Така е направил и с феновете на Рома, които го боготворят и отсъствието му от пейката заради наказание ги провокира двойно по-силно да скандират името му.

Стадионите в Италия са място, на което музиката и футболът вървят ръка за ръка. Рома е от отличните примери, където парчета с ретро дъх, но със символика за клуба, звучат не само от колоните, но и от гърлата на всеки един фен. Химнът в изпълнение на Антонело Вендити и тифозите може да докосне всеки футболен фен (разбира се с изключение на тези на Лацио). В такива моменти просто застиваш и слушаш в захлас. Като малко дете.

Мачът е злополучен за Рома и загубата с 3:4 от Сасуоло е първа като домакин от ноември насам.

Снимка: bTV

МИЛАНО

С помощта на добре развитата железопътна мрежа на Италия разстоянието Рим-Милано се взима на един дъх. И как да е другояче във влак, който развива 300 км/ч. Чистота, удобни седалки, безжичен интернет, контакти до всяко място и вендинг машини с голям избор за напитки и неща за похапване. Да спра дотук, защото ще излезе, че у нас нямаме същите страхотни условия, а хваля Италия.