на живо

Вкарват в затвора фен за гаврата с малкия Брадли

Опозореният мъж е заплашен от 6-месечна присъда, повече няма да стъпи на стадион

 

Футболен фен, който се изгаври с паметта 6-годишен малчуган, е заплашен от ефективна присъда и затвор. 31-годишният Дейл Хаутън използва снимка на трагично починалия от рак Брадли Лоуъри по време на мача между Шефилд Уензди и Съндърланд във второто ниво на английския футбол в петък.

Хаутън е един от двамата мъже, които избраха чудовищен начин за подигравки към привържениците на Съндърланд. Той светкавично беше установен от полицията, а в понеделник се яви в съда в Шефилд. На заседанието призна, че е причинил тормоз, тревога и стрес.

Сега опозореният фен е изправен пред 6 месеца зад решетките за нарушаване на обществения ред. Присъдата ще бъде произнесена на 17 ноември.

В специално изявление майката на Брадли - Джема - определи деянието като непростимо. "Този образ ме накара да изпитам толкова много емоции. Трудно ми е да го изразя с думи. Това е не само неуважително към Брадли, но и към всички хора, които преминават през емоционалната травма от борбата с рака. Чувствам се разстроена, че тези двама мъже използваха снимката му, за да предизвикат реакция от феновете на Съндърланд. Беше непростимо."

Прокурорът Джейд Шорт каза, че постъпката на Хоутън е предизвикала "огромно обществено отвращение". Според нея мъжът е планирал "приятна закачка", като се е усмихвал през цялото време.

Адвокатът на обвиняемия Кони Комбс заяви, че клиентът й напълно осъзнава колко непристойна е постъпката му. Той незабавно е загубил работата си като монтажист на дограма. Освен пред затвор, той е изправен и пред забрана да посещава мачове до живот.

Другият мъж от снимката е арестуван, но след това е освободен. За него се знае само, че е на 27 години.

Битката на смелия Брадли с рака развълнува цяла Великобритания. Той е диагностициран с агресивното заболяване, когато е само на 18 месеца. Туморите се разпространяват в гърдите, белите дробове, лимфните възли, костите и костния мозък.

След тежка операция и изтощителна химиотерапия, момчето в ремисия за 18 месеца. Но ракът се завърна през 2016 г. Този път болестта му беше терминална.

Брадли установи емоционална връзка с тогавашния капитан на Съндърланд Джърмейн Дефоу, който го изведе на терена преди няколко от мачовете на тима. Момчето почина през юли 2017 година в ръцете на опустошените си родители, а Дефоу отдаде почит към своя "най-добър приятел".