на живо

Внимавай с псувните: Съдия слага камера на терена

Първият мач в Англия ще бъде Кристъл Палас - Манчестър Юнайтед

Реферът Джаред Жилет ще носи камера за първи път в историята на Висшата лига по време на срещата между Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед. Това е част от заснемането на еднократна програма, рекламираща официалните лица на мача, съобщиха лигата. Двубоят е в понеделник от 22:00 часа.

Миналата година Футболната асоциация обяви, че ще изпробва телесни камери на съдии в масовите лиги в Англия, за да установи дали технологията може да помогне за "подобряване на поведението на футболистите и уважението към съдиите".

Бундеслигата също използва RefCam за първи път по време на равенството 2:2 между Айнтрахт Франкфурт и Волфсбург през февруари.

"Феновете ще могат да го гледат по-късно през годината като част от програма, продуцирана от Premier League Productions, целяща да предложи по-нататъшно вникване и обучение относно изискванията за съдийство във Висшата лига", се казва в изявление на лигата.

"Технологията се състои от монтирано на главата устройство, което е интегрирано в обичайната реферска комуникационна система. Еднократната му употреба за образователни цели беше одобрена от IFAB (Международен съвет на футболната асоциация), Висшата лига, PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) и двата клуба. Бихме искали да благодарим на Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед за техните подкрепа с този проект", добавиха от организацията.